Ontdek de Toekomst van Zicht

Ben je het zat om voortdurend tussen verschillende brillen te wisselen voor verschillende activiteiten? Vind je het moeilijk om op verschillende afstanden duidelijk te zien naarmate je ouder wordt? Zeg vaarwel tegen het gedoe en omarm het gemak en de veelzijdigheid van multifocale brillen.

Wat is een Multifocale bril?

Deze bril, ook wel varifocale bril, varifocus, progressieve bril genoemd, zijn een revolutie in de brillenindustrie. Deze bril hebben een verborgen talent: meerdere sterktes of “powers” in één glas.

In tegenstelling tot traditionele brillen, waarbij je aparte brillen nodig hebt voor verschillende afstanden, kunnen multifocale brillen aan al jouw zichtbehoeften voldoen. Of je nu een boek leest, op de computer werkt of in de verte staart, deze brillen bieden een naadloze overgang en kristalhelder zicht zonder dat je van montuur hoeft te wisselen.

Geschiedenis
Het eerste octrooi voor een multifocale glazen werd verleend aan Owen Aves met een prioriteitsdatum in 1907. Dit octrooi omvatte het productieproces en het ontwerp, maar werd nooit commercieel gebruikt. In tegenstelling tot moderne multifocale brillenglazen, bestaat het uit een conisch achteroppervlak en een cilindrisch vooroppervlak met een tegenovergestelde as om een geleidelijke verandering in sterkte te creëren.

De eerste multifocale glazen met een modern ontwerp werd geïntroduceerd in 1959. Het oppervlak van deze glazen leek echter nog steeds op een bifocale lens, met een bovenste deel zonder aberraties voor veraf zicht en een vrij groot “segment” voor helder nabij zicht. Tot 1972 vonden er doorbraken plaats op het gebied van aanpasbaarheid en comfort voor gebruikers, evenals perifeer en dynamisch zicht.

Ontwikkeling van “FreeForm” technologie
De vroege ontwerpen en productietechnieken van multifocale glazen waren relatief grof. Ze werden gemaakt van zogenaamde “semi-finished” glazen. Het voorste oppervlak van deze glazen had een asymmetrisch dioptriepatroon, terwijl het achteroppervlak een op maat gemaakt ontwerp had om de sterkte aan te passen aan elke individuele drager. Deze aanpak had echter beperkingen, vooral bij astigmatisme. Dit komt doordat het patroon op het voorste oppervlak van de semi-finished glazen was ontworpen voor sferische correcties. Vrijevormontwerpen werden daarentegen aangepast aan elke individuele correctie, waardoor dit probleem niet meer bestond.

Sinds de jaren 80 van de 20e eeuw hebben zich snelle ontwikkelingen voorgedaan op het gebied van oppervlakte-wiskundige modelleringstechnieken, CNC-technologie, glazenproductie en meettechnologie. Hierdoor zijn er aanzienlijke verbeteringen aangebracht in het ontwerp en de productie van multifocale glazen. Tegenwoordig kan de complexe oppervlakte van multifocale glazen met behulp van vrijevormtechnologie worden geslepen en gepolijst op geautomatiseerde machines die worden aangestuurd door computers. Dit heeft geleid tot volledig gedigitaliseerde productie en stelt ons in staat om geavanceerdere en perfectere multifocale glazen te verkrijgen.

Hoe werken Multifocale brillen?

Deze brillen zijn ingenieus ontworpen met verschillende zones voor dichtbij, tussentijds en veraf zicht. De overgang tussen deze zones is geleidelijk, wat betekent dat de sterkteverandering soepel en geleidelijk verloopt, in tegenstelling tot de abrupte overgangen bij traditionele bifocale of trifocale brillenglazen.

Het bovenste deel van het multifocale glas is bedoeld voor veraf zicht, zodat je helder kunt zien als je recht vooruit kijkt. Het middelste gedeelte is geoptimaliseerd voor tussentijds zicht, perfect voor taken zoals computerwerk. Ten slotte richt het onderste deel zich op nabij zicht, waardoor activiteiten zoals lezen en naaien moeiteloos verlopen.

Multifocale brillenglazen vs. Enkelvoudige glazen

Wat multifocale glazen onderscheidt van enkelvoudige glazen is hun vermogen om meerdere sterktes in één glas te integreren. Als je momenteel enkelvoudige glazen draagt, maak je geen zorgen – jouw sterkte kan worden geïntegreerd in multifocale glazen, zodat je helder zicht hebt op elke afstand.

Multifocale glazen vs. Bifocale en Trifocale glazen

Hoewel bifocale en trifocale glazen ook multifocale glazen zijn, hebben ze zichtbare lijnen die de verschillende zones scheiden en missen ze de naadloze overgangen van multifocale glazen. Bifocale brillen hebben meestal een duidelijk halvemaanvormig gebied voor nabij zicht, terwijl trifocale brillen drie afgebakende zones hebben voor nabij, tussentijds en veraf zicht.

In tegenstelling hiermee hebben multifocale glazen geen zichtbare lijnen op het glasoppervlak en bieden ze een breder scala aan sterktes. Met bifocale glazen kan het ontbreken van een “tussenliggende” zone het zicht op een tussentijdse afstand uitdagend maken. 

Soorten multifocale glazen

Universele serie

Brillenglazen uit de Universal serie zijn geschikt voor dagelijks gebruik. De prestaties van de verre, middellange en nabije afstanden zijn in balans. Natuurlijk kunnen de brillenglazen van de universele serie ook worden onderverdeeld in meerdere kwaliteiten op basis van hun prestaties, ontwerp en comfort. Elke drager kan kiezen en aanpassen aan zijn eigen individuele behoeften.

Beste aanbeveling: brillenglazen uit de Universal-serie + high-definition coating met ultralage reflectie

Office serie

Geschikt voor gebruik op kantoor, met een breder en helderder gezichtsveld op middellange en korte afstanden. Maak kantoorwerk gemakkelijker en comfortabeler.

Beste aanbeveling: Office serie glazen + Blauw licht filtercoating

Sport serie

Het is geschikt voor sportbrillen, inclusief hoogcurve sportbrillen, en presteert beter op middellange en lange afstanden.

Beste aanbeveling: Sport serie glazen + kleur spiegelcoating

Driving serie

Ideaal voor autorijden. Biedt een breder en duidelijker gezichtsveld voor gemakkelijker rijden.

Beste aanbeveling: Gepolariseerde glazen +Driving serie design

Speclux multifocale bril 17

Voor wie zijn Multifocale bril geschikt?

Deze bril zijn ideaal voor mensen die presbyopie ervaren, een ouderdomsgebonden aandoening die wordt veroorzaakt door de verdikking van de ooglens en verzwakking van de omliggende spieren. Presbyopie zorgt voor een afname van het nabij zicht, waardoor objecten van dichtbij wazig lijken.

Presbyopie treft meestal mensen vanaf de leeftijd van 40 jaar, en het is geen verrassing dat multifocale brillen steeds populairder worden. Deze brillen zijn echter niet alleen voor oudere volwassenen. Ze kunnen ook gunstig zijn voor kinderen met oogspier- of oogfocusproblemen.

GEÏNTERESSEERD IN MULTIFOCALE BRILLEN?

Gelieve een afspraak te maken met uw optometrist voor een oogmeting.

Voordelen van multifocale bril

Gemak: Met deze bril heb je slechts één bril nodig voor alle activiteiten. Of je nu een boek leest, op een computer werkt of rijdt, je hebt altijd scherp zicht. Geen gedoe meer met het wisselen van brillen of ze kwijtraken.

Soepele overgang: Multifocale glazen bieden een naadloze overgang tussen verschillende sterktes, waardoor de irritante “beeldsprong” die wordt ervaren met bifocale en trifocale glazen wordt geëlimineerd. Dit naadloze ontwerp zorgt voor een comfortabele en natuurlijke visuele ervaring.

Houding en ooggezondheid: In vergelijking met bifocale brillen bevorderen deze brillen een betere houding, vooral tijdens het gebruik van de computer. De speciale zone voor tussentijds zicht vermindert de belasting en kan helpen bij het voorkomen van computergerelateerde oogklachten.

Esthetiek: deze brillen bieden een discrete en natuurlijke uitstraling. In tegenstelling tot bifocale of trifocale brillen met zichtbare lijnen, hebben multifocale glazen ononderbroken en transparante glazen, waardoor je ze kunt dragen zonder de aandacht te trekken naar je leeftijd of bril.

Compatibiliteit met multifocale contactlenzen: Aangezien multifocale contactlenzen vergelijkbaar werken met multifocale brillen, kun je ze indien nodig afwisselend dragen.

leesbril

Leesbril

multifocale bril office glazen

Multifocale bril (met multifocale glazen uit de Office-serie)

Nadelen van multifocale brillen

Gewenningsperiode: Voor sommige gebruikers kost het tijd en oefening om te wennen aan multifocale bril. Je moet vertrouwd raken met het gebruik van verschillende delen van het glas voor verschillende afstanden. In het begin kan er lichte duizeligheid, misselijkheid of visuele vervorming optreden, maar deze effecten zullen verminderen naarmate je gewend raakt. Voor multifocale brillen die zijn ontworpen en geproduceerd met geavanceerde Freeform-technologie is de gewenningsperiode doorgaans erg kort en zijn de aanvankelijke ongemakken minimaal.

Kosten: deze brillen zijn over het algemeen iets duurder dan bifocale brillen en enkelvoudig brillen. Echter, gezien het gemak en de vele voordelen vinden veel dragers de investering de moeite waard.

Tips voor het dragen van multifocale brillen

Om optimaal te profiteren van je brillen, zijn hier een paar handige tips:

Richt met je hoofd: In plaats van alleen te vertrouwen op oogbewegingen, richt je je hoofd in de richting waar je wilt kijken. Dit voorkomt snelle overgangen tussen de verschillende zones en zorgt voor soepele overgangen in het zicht.

Behoud een goede houding: Bij het lopen kijk je recht vooruit in plaats van naar beneden te kijken naar je voeten. Naar beneden kijken kan ervoor zorgen dat taken van dichtbij vergroot lijken, wat je zicht beïnvloedt.

Regelmatig dragen: Om snel te wennen aan je multifocale brillen, draag ze regelmatig. Verhoog geleidelijk de draagtijd en let op eventueel visueel ongemak of vervorming. Als er aanhoudende problemen zijn, raadpleeg dan je optometrist voor aanpassingen of begeleiding.

Ontdek de toekomst van het zicht met multifocale bril

Zeg vaarwel tegen het constant wisselen van brillen en verwelkom het gemak, de veelzijdigheid en de natuurlijke overgangen in het zicht met multifocale bril. Of je nu alledaagse taken uitvoert of de digitale wereld verkent, deze bril bieden een naadloze visuele ervaring op alle afstanden.

RELATED ARTICLES

Alles over brillen

  • Moet ik een multifocale bril gebruiken?
  • Hoe koop je brillen online? Vind je nieuw bril in 6 stappen
  • Wat zijn computerbrillen?
  • Sterkte van leesbril: Hoe vind je de juiste leesbril voor jou
  • Verschillende soorten brillenglazen: Welk glas is het beste voor jou?

Alles over zonnebrillen

  • Gepolariseerde vs. niet-gepolariseerde zonnebrillen: Wat is beter voor je ogen?
  • Fotochromische glazen: Hoe werken ze?

Alles over fietsbrillen

  • Wat is een fietsbril op sterket?
  • Hoe bestel je op de juiste manier een fietsbrillen op sterkte?